De ambulance komt zo!

Door Coen Derickx op 7 maart 2024

Door schaarste van medewerkers loopt de zorgketen vast. De ambulance kan medisch steeds meer, maar komt van verder weg. Dit wordt veroorzaakt door het gebrek aan ambulanceverpleegkundigen.

In de gemeenteraad wordt regelmatig de aandacht gevraagd voor de aanrijtijden van de ambulances. Deze is al langer onder de norm. Het opheffen van de ambulancepost langs de N210 richting Bergambacht verlengt de aanrijtijd en vermindert de snelheid waarmee de acute medische zorg bij incidenten in Krimpen aan den IJssel kan worden geboden.

Capaciteitscrisis

De capaciteitscrisis wordt veroorzaakt door de langdurige personele krapte en de afname van de gediplomeerde verpleegkundigen (vergrijzing). De directeur heeft aangegeven de ambulanceposten in de regio opnieuw te bepalen vanuit de beschikbare capaciteit. De te leveren zorg wordt opgesplitst in de toename van de minder kennisintensieve ‘medium care’. Dit is waarschijnlijk mogelijk voor 20% van de (ambulance)zorg. Tevens wordt ingezet op de verdere specialisatie van de ambulanceverpleegkundigen voor de meer (acute) complexe medische hulp.

Tot 2040 is er door de vergrijzing en toename van het beroep op de (ambulance)zorg. Op de middellange termijn zorgt de ontstane capaciteitscrisis voor een ‘zorginfarct’. Een duurzame onbalans tussen behoefte, kwaliteit en beschikbare capaciteit. De zorgverzekeraars zijn niet in staat de effectieve en passende (ambulance)zorg te leveren bij gebrek aan voldoende gekwalificeerde medewerkers. Er is onvoldoende ingespeeld op de voorspelbare trend.

Blijkbaar is de afgelopen jaren een capaciteitsprobleem ontstaan. De ambulancezorg moet nu functioneren vanuit schaarste. De zorgverzekeraars hebben de bedrijfsvoering onvoldoende ‘fit’ gehouden. Het resulteert in een minder optimale ambulancezorg. Het busje (de ambulance) komt zo!

De directeur van de ambulancezorg heeft laten weten, dat de Zorgverzekeraars verantwoordelijk zijn voor de ambulances. De gemeente Krimpen aan den IJssel heeft geen bevoegdheden op dat gebied. Dit neemt niet weg, dat de gemeente wel de belangen van de inwoners moet vertegenwoordigen.

De PvdA blijft opkomen voor de belangen van de inwoners van Krimpen. Een ambulancezorg van goede kwaliteit is noodzakelijk voor de medische zorg.

Coen Derickx

Coen Derickx

Coen Dericks is raadslid  voor de PvdA in het college van Krimpen aan den IJssel Even voorstellen: Ik ben Coen Derickx en woon samen met mijn vrouw Ingrid en dochter Shirti al jaren in Krimpen a/d IJssel. De afgelopen 35 jaar ben ik als manager en adviseur actief in het openbaar bestuur. Ingrid werkt al

Meer over Coen Derickx