Sloop en renovatie in de Schilderswijk-Zuid

Door Coen Derickx op 17 januari 2024

Een nieuwe passende woning in Krimpen aan den IJssel voor de huurders.

De woningbouwcorporatie QuaWonen gaat in de Schilderswijk-zuid 92 woningen aanpakken. In sommige huizenblokken zijn er ook koopwoningen. De huurhuizen in deze huizenblokken worden gerenoveerd. De huizenblokken met alleen huurhuizen worden gesloopt. QuaWonen maakt een plan voor nieuwe woningen in de Schilderswijk. Een groep bewoners heeft al een vervangende huurwoning. Nog 53 huurders hebben geen zicht op een nieuwe huurwoning.

QuaWonen heeft in 2021 en 2022 onderzoek gedaan naar de kwaliteit van de woningen. Eerst dacht men alle huurwoningen in het project te slopen, maar bij nader inzien lijkt de renovatie van de huizenblokken met koopwoningen financieel een betere oplossing. Het besluit tot renovatie en sloop van de aangegeven woningen is eind 2022 genomen.

De bewonersgroep Schilderswijk heeft vanaf 2021 getracht in gesprek met QuaWonen te komen over het project. De procedure tot het besluit in 2022 en de voorbereiding in 2023 is niet geheel juist verlopen. De bewonersgroep heeft dit aanhangig gemaakt bij de commissie voor de bezwaarschriften en de geschillencommissie Wohv (huurdersbelangen).

De bewonersgroep Schilderswijk heeft zich ook gewend tot de gemeenteraad. De PvdA is teleurgesteld over de lastige communicatie tussen QuaWonen en de Bewonersgroep. Het resultaat van dit project zou voor sommige huidige huurders kunnen betekenen, dat zij in Rotterdam een nieuw huurhuis moeten vinden.

Op 11 januari 2024 is er door de gemeenteraad een bijeenkomst georganiseerd met QuaWonen en de bewonersgroep. De PvdA heeft kennis genomen van het besluit van QuaWonen uit 2022. Tijdens de bijeenkomst heeft de PvdA doorgevraagd naar de mogelijkheden tot het herhuisvesten van de Krimpenaren in Krimpen. Volgens de PvdA is het mogelijk om alle huurders een passende nieuwe woning aan te bieden in Krimpen aan den IJssel.

Het voorstel van de PvdA werd door enkele andere partijen overgenomen. In het debat met de wethouder werd gevraagd of met QuaWonen kon worden afgesproken, dat alle 53 nog zoekende huurders een woning in Krimpen aan den IJssel zouden krijgen.

Het debat werd wat scherper en er was een schorsing van de vergadering nodig. Na de schorsing heeft de wethouder aangegeven dat hij en QuaWonen de toezegging doen, dat de betreffende 53 huurders in de Schilderswijk-Zuid een passende woning kunnen krijgen in Krimpen aan den IJssel.

Op initiatief van de PvdA samen met de Stem van Krimpen en Krimpens Belang voor de huurders uit de Schilderswijk-Zuid een passende woning in Krimpen gegarandeerd!

Wij blijven ons inzetten,
Coen Derickx

Coen Derickx

Coen Derickx

Coen Dericks is raadslid  voor de PvdA in het college van Krimpen aan den IJssel Even voorstellen: Ik ben Coen Derickx en woon samen met mijn vrouw Ingrid en dochter Shirti al jaren in Krimpen a/d IJssel. De afgelopen 35 jaar ben ik als manager en adviseur actief in het openbaar bestuur. Ingrid werkt al

Meer over Coen Derickx