Struikelstenen in Krimpen aan den IJssel

Door Cornel van Geelen op 18 september 2020

Tijdens de onthulling van het Levenslicht op 27 januari 2020 heeft  Ben van Veen, ereburger gemeente Krimpen aan den IJssel en oud-wethouder een aangrijpende toespraak gehouden over de tijdens de Tweede Wereldoorlog weggevoerde Joodse Krimpenaren.

 
Deze toespraak kunt u nalezen op de website van PvdA Krimpen. https://krimpenaandenijssel.pvda.nl/

 
Naar aanleiding van de onthulling van het Levenslicht en de toespraak, heeft de PvdA Krimpen een motie ingediend, voor het aanbrengen van zogenaamde Struikelstenen.

 
De naam Struikelsteen is de Nederlandse vertaling van het Duitse woord Stolpersteine. Het is een betonnen steentje dat aan de bovenkant is bedekt met een dun messing plaatje. De steen heeft een afmeting van 10 x 10 cm.

In dit plaatje zijn de gegevens geprint van het slachtoffer, zoals naam, geboortejaar, datum van wegvoering, datum van overlijden, de naam van het kamp waar het slachtoffer overleden is of de plaats waar het slachtoffer gefusilleerd is. Met bovenin de toevoeging ‘Hier woonde’. De stenen liggen vlak in de straat, gelijk met de andere bestrating, maar zullen opvallen door hun kleur en de lichtweerkaatsing. De aandacht van de voorbijganger zal er door getrokken worden, deze zal uitgenodigd worden om stil te staan en de informatie op de Struikelsteen te lezen.

De voorbijganger moet door de knieën en het hoofd buigen. Op deze manier buigt men als het ware voor het slachtoffer. Het struikelen is dus niet letterlijk struikelen, het struikelen is hier symbolisch bedoeld. Als alle struikelstenen gelegd zijn, ontstaat er een gebroken lint van steentjes door heel Europa en kan de geschiedenis van alle weggevoerde en vermoorde slachtoffers ‘gelezen‘ worden. Als een Wall of Shame (bron: stichting Struikelstenen)

De PvdA motie is destijds raadsbreed aangenomen en het voorstel is omarmd door de burgemeester!

Inmiddels is bekend dat de kunstenaar in in eigen persoon, op 11 november 2020 de stenen in Krimpen aan den IJssel zal plaatsen.

De locatie van deze stenen zal zijn: Kruisstraat 13, IJsseldijk 338-340, Schaardijk 21, Poldersedijk 4, Waalsingel 46 en Koningin Wilhelminaplein 3.

Wij zijn er als PvdA afdeling en fractie bijzonder trots dat wij en de hele gemeenteraad, deze belangrijke herdenkingsstenen voor Krimpen aan den IJssel hebben weten te realiseren.

Uiteraard zullen wij hier te zijner tijd verdere aandacht aan besteden op onze website en op de sociale media.

 

Cornel van Geelen

Cornel van Geelen

Mijn naam is Cornel van Geelen en ik ben al sinds 2006 actief voor de PvdA in Krimpen aan den IJssel, waarvan in de huidige periode als burgerraadslid. Daarnaast ben ik webmaster en penningmeester voor de PvdA Krimpen. Ik ben vader van 2 kinderen, Nynke en Thymen. Ik zet mij graag in voor de burgers

Meer over Cornel van Geelen